wtorek, 17 sierpnia 2010

Hamburgery, cheeseburgery, gavayiburgery





Гамбургеры





SKŁADNIKI:
mięso mielone - 500 g
bułeczki - 4 szt.
masło - 2 łyżki
liście sałaty - 4 szt..
cebula - 1 szt.
pomidory - 2 szt.
mielony czarny pieprz, sól
Na sos:
śmietana - 200 g
chili - 2 łyżki
musztarda - 2 łyżki


Wymieszać wszystkie składniki na sos.
Mięso mielone mielone sól, pieprz, połączyć, wymieszać, podzielić na 4 części. Kształt każdej części spłaszczyć na grubości 1 cm średnicy nieco większej od bułeczek.Smażyć na gorącym oleju do złotego koloru, a następnie zmniejszyć temperaturę i smażyć, aby po naciśnięciu wydobywał się jasny sok.
Włożyć hamburgery między dwie połówki bułki z  liściem sałaty, cebulą, w plasterkach,  plastrem pomidora i niewielką ilość sosu.
Cheeseburgery
Przygotować mięso, jak wskazano powyżej, smażyć z jednej strony. Następnie położyć na każdy placek plasterek sera. Smażyć, aż ser się roztopi. Następnie postępować jak wyżej.
Gavayiburgery
Pokroić boczek w paski. Układać na zimnej patelni i smażyć. Odsączyć z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Smażyć hamburgery w zwykły sposób, między połówki bułki włożyć kółeczko z ananasów, plastry bekonu, sałata i rozgniatane chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz