piątek, 26 listopada 2010

Pulpeciki w pieczarkowym sosie

Złowione na O2


Autor: anusia (fumaalu@wp.pl)
Porcje: 4 porcje  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 20 min. Kaloryczność: ?
   
Składniki:
- 0.5 kg mięsa mielonego,
- 3 łyżki natki pietruszki,
- 2 torebki ryżu po 125 g,
- 300 g mrożonej fasolki szparagowej,
- średnia cebula,
- 3 łyżki natki.

SOS:
- 5 pieczarek, pokrojonych,
- 2/3 szklanki

 bulionu,
- 2 łyżeczki

 mąki kukurydzianej,
- tymianek, sól i pieprz. 


Jak przyrządzić?
Ryż i fasolkę ugotować osobno. Wymieszać mięso, cebulę, natkę i sól,uformować małe pulpety napetelni rozgrzać olej i usmażyć pieczarki (ok.2 min),zdjąć pieczarki, wrzucić pulpety i obsmażyć je ze wszystkich stron
, dodać pieczarki, tymianek, pieprz, sól i 3/4 bulionu, doprowadzić do wrzenia i dusić ok.3 min, w reszcie bulionu rozprowadzić mąkę i dodać do pulpetów, gotować aż sos zgęstnieje, podawać z ryżem i fasolką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz