Złowione na Kulinarne recepty kochającej żony
Szczególnie smaczna wieprzowina okazuje się, jeśli jako dodatku użyjemy kremowego sosu szafranowego. .Delikatny jasny żółty sos doskonale uzupełnia i podkreśla smak mięsa. Ten sos jest idealny do dań z ryżu. Tylko 10 dodatkowych minut na jego przygotowanie, a kolacja będzie smaczniejsza.
Składniki:
- Wieprzowina 300 gr.
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól
- Zmielony czarny pieprz
Aby przygotować sos szafranowy:
- 1 łyżeczka szafranu
- cebula 2 szt.
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 500 ml śmietany.
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Drobno posiekać cebulę i smażyć na oleju roślinnym, razem z szafranem do zeszklenia.
- Do smażonej cebuli, dodajemy śmietanę i doprowadzamy sos do wrzenia, wyłączamy gaz, dodajemy sól do smaku.
- Mięso kroimy na plastry, jeśli to konieczne, lekko rozbijamy młotkiem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy z obu stron.
- Na talerzu wykładamy większość sosu, na to plastry mięsa, a następnie polewamy pozostałym sosem
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz