Złowione na Kulinarne recepty kochającej żony
Szczególnie smaczna wieprzowina okazuje się, jeśli jako dodatku użyjemy kremowego sosu szafranowego. .Delikatny jasny żółty sos doskonale uzupełnia i podkreśla smak mięsa. Ten sos jest idealny do dań z ryżu. Tylko 10 dodatkowych minut na jego przygotowanie, a kolacja  będzie smaczniejsza.

Składniki:
- Wieprzowina 300 gr.
 - 2 łyżki oleju roślinnego
 - Sól
 - Zmielony czarny pieprz
 
Aby przygotować sos szafranowy:
- 1 łyżeczka szafranu
 - cebula 2 szt.
 - 3 łyżki oleju roślinnego
 - 500 ml śmietany.
 - sól do smaku
 
Przygotowanie:
- Drobno posiekać cebulę i smażyć na oleju roślinnym, razem z szafranem do zeszklenia.

 - Do smażonej cebuli, dodajemy śmietanę i doprowadzamy sos do wrzenia, wyłączamy gaz, dodajemy sól do smaku.

 - Mięso kroimy na plastry, jeśli to konieczne, lekko rozbijamy młotkiem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy z obu stron.

 - Na talerzu wykładamy większość sosu, na to plastry mięsa, a następnie polewamy pozostałym  sosem
. 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz