wtorek, 22 czerwca 2010

Pierogi ruskie

Złowione na O2


Tekst i foto: Danka Daniłowska  Data publikacji: 16-06-2010
Jak sama nazwa wskazuje ten typ pierogów powinien wywodzić się z Rosji. Tymczasem dotarł do nas z Chin przez Ruś Czerwoną. Ciekawostką niech będzie fakt, iż na Ukrainie te same pierogi nazywa się polskimi. Ale skąd by nie pochodziły, wiadomo, że są smaczne, niedrogie i proste w przygotowaniu. Sami spróbujcie.
Porcje: 6  Koszt: 15 zł  Trudność: prosty  Czas: 60 min. Kaloryczność: średnia
   


Składniki:


Ciasto:

szklanki


 mąki,
2 jajka,
szklanka ciepłej wody,
0,5 łyżeczki

 soli.

Farsz:

70 dag ugotowanych ziemniaków

,
30 dag białego półtłustego sera,
2 młode cebule,
łyżka masła,
sól, pieprz.

20 dag wędzonego boczku.


Jak przyrządzić?


Do przesianej mąki dodać jajka, ciepłą wodę i sól.

Zagnieść ciasto.

Powinno być dość miękkie i elastyczne.

Jeżeli takie nie jest, można dodać jeszcze trochę wody.

Ciasto odstawić na 20 minut.

Ugotowane ziemniaki rozetrzeć z serem lub przepuścić przez maszynkę.

Ja wolę roztarte.

Cebulę

 pokroić w kostkę.

Podsmażyć na maśle i dodać do farszu.

Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować.

Wykroić kółka za pomocą szklanki lub innego naczynia.

Nakładać łyżką farsz i sklejać pierogi przyciskając widelcem.

Pierogi gotować

 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia, w osolonej wodzie.



Jak podawać?


Podawać z podsmażonymi skwarkami z boczku. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz