Pierogi ruskie
| Złowione na O2 | 
Tekst i foto: Danka Daniłowska Data publikacji: 16-06-2010  | 
| Jak sama nazwa wskazuje ten typ pierogów powinien wywodzić się z Rosji. Tymczasem dotarł do nas z Chin przez Ruś Czerwoną. Ciekawostką niech będzie fakt, iż na Ukrainie te same pierogi nazywa się polskimi. Ale skąd by nie pochodziły, wiadomo, że są smaczne, niedrogie i proste w przygotowaniu. Sami spróbujcie. | 
| Porcje: 6 Koszt: 15 zł Trudność: prosty Czas: 60 min. Kaloryczność: średnia | 
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ciasto: 3 szklanki 2 jajka, szklanka ciepłej wody, 0,5 łyżeczki Farsz: 70 dag ugotowanych ziemniaków 30 dag białego półtłustego sera, 2 młode cebule, łyżka masła, sól, pieprz. 20 dag wędzonego boczku. Jak przyrządzić? Do przesianej mąki dodać jajka, ciepłą wodę i sól. Zagnieść ciasto. Powinno być dość miękkie i elastyczne. Jeżeli takie nie jest, można dodać jeszcze trochę wody. Ciasto odstawić na 20 minut. Ugotowane ziemniaki rozetrzeć z serem lub przepuścić przez maszynkę. Ja wolę roztarte. Cebulę Podsmażyć na maśle i dodać do farszu. Przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Wykroić kółka za pomocą szklanki lub innego naczynia. Nakładać łyżką farsz i sklejać pierogi przyciskając widelcem. Pierogi gotować Jak podawać? Podawać z podsmażonymi skwarkami z boczku.  | 









Brak komentarzy:
Prześlij komentarz