wtorek, 22 czerwca 2010

Golonka z kiszoną kapustą i knedlikami

złowione na VEGETA

Tak przyrządzona golonka jest charakterystyczna dla kuchni austriackiej i niemieckiej, w odróżnieniu od kuchni chorwackiej, w której tradycyjnie gotuje się wędzoną i suszoną golonkę.

Hungry guy 4
1-2świeże golonki wieprzowe
1 łyżkasoli
1 łyżeczkacukru
liście laurowe
pieprz ziarnisty
800 gkiszonej kapusty
1 łyżkaVegety

Przygotowanie

  1. Przygotować marynatę z Vegety, soli, cukru i wody. Golonkę naciąć wzdłuż w dwóch-trzech miejscach, dokładnie natrzeć marynatą, obtoczyć pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Odstawić w zimnym miejscu 2-3 doby.
  2. Golonkę wraz z przyprawami włożyć do zimnej wody i gotować około godziny.
  3. Golonkę wyjąć z wody i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec około 30 minut, aż stanie się złocistobrązowa.
  4. Póki pieczemy golonkę należy umyć kapustę i w wodzie, w której gotowaliśmy golonkę, gotować do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzić, włożyć do ciepłej półmiski i polać sosem z pieczenia.

Serwowanie

Golonkę w całości położyć na kapuście i podać. W Wiedniu golonkę podają ze słynnymi knedlikami, ale Wy możecie jako dodatek podać gotowane lub pieczone ziemniaki.

Rada

Golonkę można piec wraz z ziemniakami pokrojonymi w talarki.

Mała tajemnica

Po gotowaniu golonkę jeszcze trochę osolić i potem włożyć do piekarnika.

Danie nadaje się do zamrażania:

Zamrażanie: Do pojemnika włożyć ostudzoną kapustę, a na nią położyć golonkę bez kości. Przykryć i włożyć do zamrażarki.
Rozmrażanie: Rozmrażać przez parę godzin w lodówce, a następnie w brytfannie z odrobiną wody. Przykryć folią aluminiową i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 120°C na około 20-30 minut.
Czas przydatności do spożycia: 60 do 90 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz