Składniki:
Marynata:
1 cytryna / wycinsąć sok/,
musztarka,
sól ,
pieprz,
tymianek,
bazylia,
odrobina majeranku,
2 kg karkówki.
Przygotowujemy marynatę:
Wyciskamy sok z cytryny dodajemy musztarkę sól pieprz bazylie tymianek i majeranek
Karkówkę kroimy na długie podłużne płaty /z jednej karkówki wychodzą 3 do 4 płatów/ Każdy płat dobrze rozbijamy solimy i pieprzymy następnie rozbity płat kroimy na 3 podłuzne paski tzn. od poczatku płatu zostawiamy na szerokosci pasek mięsa i dopiero kroimy 3 podłuzne paseczki/ te paski zaplatamy w warkocz. Jak mamy przygotowane warkoczyki z karkówki mieso nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.Warkoczyki obsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem / jak zostanie marynata prosze nie wylewać reszte mozna posmarować na warkoczyki/z obu stron na złocisty kolor.Tak przygotowane mieso wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut / w trakcie pieczenia lekko podlewamy wytworzonym sosem. Mieso podajemy z surówką pieczonymi ziemniakami lub z wody.Pychotka ostatnio robiłam moim gosciom bardzo smakowało.
Złowione na Czarna Oliwka; autor: Hańdzia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz