czwartek, 8 maja 2008

Naleśniki piwne z rybą

Składniki:

30 g mąki,
1 piwo,
1 jajko,
1 łyżka oleju,
sól,
ryba wędzona (np. makrela)

Wykonanie:
Ciasto rozrabiamy w miseczce mąkę z 1 jajkiem i odrobiną oleju i piwem które dodajemy cały czas mieszając ciasto, następnie ciasto solimy i pieczemy na dobrze rozgrzanej patelni nasmarowanej słoniną rozprowadzając ciasto po całej powierzchni patelni. smażymy tylko z jednej strony i krótko (są one bardzo chrupiące). po zdjęciu naleśnika nakładamy je na odwrotną stronę płaskiego talerza.
Rybę np. łososiowatą należy posiekać, (makreli nie trzeba) dodajemy jajko, drobno posiekany koperek i cebula, piwo, sól i dużo pieprzu wyrabiamy na jednolitą masę. na patelnie nakładamy masło i nakładamy na smażoną stronę farsz zawijając naleśnik tzw. kopertkę i formując z niego prostokąt, który należy kłaść na patelnię zwinięciem do dołu i z obu stron obsmażamy. nakładamy je na talerz i na każdy kładziemy łyżkę śmietany

Złowione na Czarna Oliwka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz