czwartek, 8 maja 2008

Naleśniki piwne z rybą

Składniki:

30 g mąki,
1 piwo,
1 jajko,
1 łyżka oleju,
sól,
ryba wędzona (np. makrela)

Wykonanie:
Ciasto rozrabiamy w miseczce mąkę z 1 jajkiem i odrobiną oleju i piwem które dodajemy cały czas mieszając ciasto, następnie ciasto solimy i pieczemy na dobrze rozgrzanej patelni nasmarowanej słoniną rozprowadzając ciasto po całej powierzchni patelni. smażymy tylko z jednej strony i krótko (są one bardzo chrupiące). po zdjęciu naleśnika nakładamy je na odwrotną stronę płaskiego talerza.
Rybę np. łososiowatą należy posiekać, (makreli nie trzeba) dodajemy jajko, drobno posiekany koperek i cebula, piwo, sól i dużo pieprzu wyrabiamy na jednolitą masę. na patelnie nakładamy masło i nakładamy na smażoną stronę farsz zawijając naleśnik tzw. kopertkę i formując z niego prostokąt, który należy kłaść na patelnię zwinięciem do dołu i z obu stron obsmażamy. nakładamy je na talerz i na każdy kładziemy łyżkę śmietany

Złowione na Czarna Oliwka

Pyszna karkóweczka

Składniki:
Marynata:
1 cytryna / wycinsąć sok/,
musztarka,
sól ,
pieprz,
tymianek,
bazylia,
odrobina majeranku,
2 kg karkówki.

Przygotowujemy marynatę:
Wyciskamy sok z cytryny dodajemy musztarkę sól pieprz bazylie tymianek i majeranek

Karkówkę kroimy na długie podłużne płaty /z jednej karkówki wychodzą 3 do 4 płatów/ Każdy płat dobrze rozbijamy solimy i pieprzymy następnie rozbity płat kroimy na 3 podłuzne paski tzn. od poczatku płatu zostawiamy na szerokosci pasek mięsa i dopiero kroimy 3 podłuzne paseczki/ te paski zaplatamy w warkocz. Jak mamy przygotowane warkoczyki z karkówki mieso nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.Warkoczyki obsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem / jak zostanie marynata prosze nie wylewać reszte mozna posmarować na warkoczyki/z obu stron na złocisty kolor.Tak przygotowane mieso wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut / w trakcie pieczenia lekko podlewamy wytworzonym sosem. Mieso podajemy z surówką pieczonymi ziemniakami lub z wody.Pychotka ostatnio robiłam moim gosciom bardzo smakowało.

Złowione na Czarna Oliwka; autor: Hańdzia